PRU 14 makin hampir dan apakah sikap kita..?

Sebagai seorang muslim dan rakyat yang soleh, ada beberapa harapan yang konsistan melekat di dalam jiwa kita.

 

Antaranya:

  1. Kita ingin m nanti. elihat, mendengar dan merasai nikmat kehidupan yang diredhai Allah.  Apalah maknanya jika sekadar hidup spt diungkapkan oleh pak Hamka, “kera di hutan juga hidup”.
  2. Makna perhambaan seutuhnya kepada rabb dan ilah bukan lagi retorika dan kosmetik di bibir yang dihafal. Tapi sistem atur susun negara seharusnya makin rapi untuk dipersembahkan kepada rabbul jalil di saat akhir nanti. Ini bukan soal acah atau muslihat politik kotor yang kejam yang hanya dilaung membela rakyat di ketika kita perlukan habuan kuasa dari undian rakyat jelata.
  3. Kesejahteraan rakyat dan jaminan hidup makmur hasil dari pengelolaan hasil bumi oleh sang pemerintah bukan lagi ugutan undi.  Rakyat berhak mendapatkan haknya dan layanan secara optima dari sang pemerintah tanpa perlu melihat bulu dan warna kulit mereka. Mungkin kita patut berkhayal sejam atau dua agar dapat duduk di bawah pemerintahan Umar Abdul Aziz.
  4. Kita patut membuka seluas mungkin makna kebebasan bersuara,bebas memilih kepercayaan, bebas berkemahuan dan bebas dari rasa takut seperti yang sudah ada di bawah jaminan PBB sejak 1948. Mungkin pada masa itu hak Asasi Manusia yang dilakar seperti mahu menggantikan suatu jaminan yang diberi oleh Islam yang jauh lebih indah dari itu semua. Sayangnya negara umat Islam majoriti diperintah oleh sekelumpuk insan yang sudah menjauh dari seorang muslim yang baik. Islam hanya dimengerti sekadar rukun iman yang enam dan rukun Islam yang lima. Soal kemanusiaan, siasah@politik, soal muamalah, iqtisadiah, syariah dan jinayah dalam Islam seperti taboo sekali. Masjid tidak dibenarkan berbicara soal  Islam yang sempurna. Ianya berlarutan hingga puluhan tahun dan ketika ada suara yang ingin bangkit membawa mesej ini, mereka dianggap sebagai pembawa masalah dan racun.
  5. Ayuh mari kita melihat dan merenung dengan mata hati kita, apakah kita sudah berada di atas landasan yang ditentukan oleh syara’. Perjuangan kita, niat kita berpolitik@siasah, amalan politik kita dan wadah politik kita, apakah sudah benar atau masih samar-samar?

Semoga Allah membuka pintu hati kita semua ke arah yang sebenarnya.

 

Amin..

#masssa2u.com